2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 夢之樂章Ⅱ 【★官方★】◐開發商遊戲系統建議收集專區◑ ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 夢之小妹
go

[討論] 【★官方★】◐開發商遊戲系統建議收集專區◑ [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

原帖由 ballhin1995 於 2009-5-9 07:04 PM 發表
個個都只話遊狹;剌客;狂戰 ed屈機職業比人改低
但係在e隻game入面,元素和地獄可以話係最冇用
個個打王呀副本呀都很少會招元素和地獄.最慘係攻唔夠
狂戰 高,血和防又唔夠聖騎高,閃又唔夠遊狹;剌客快 ...

-。-
遊係E個月先有人講。。龍講的。。
根住我先出聲。。
之前個個都剩係講元,地,戰,刺。。

ec,制c,遊,好冷門下。。

你自己睇下個版。。。
由開封到E+咩職最多人講。。
打埋篇升LV經歷出黎比我地睇下究竟有咩問題。。
你5係我個職,我又5係你個職。。
你都5會專登去升我個職架啦,,
咁樣只會口同鼻呦

隻GAME一早講左職能裝能,BUG,外掛。。。etc。。。
一大堆問題。。。
我玩了4個月都係咁,,,

十週年勳章(賀詞)

遊,,,不嬲都冇屈到。。。
係比人屈得最慘。。。。

唔信自己睇。。。
http://www.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=3389975

[轉貼]戰場任務改良建議-以戰場分數取代殺人數
首先,目前戰場有
祭壇損量  傷害量  治療量  殺人數  撤退數
等五種積分判定標準
以這五個數字的大小來計算戰場總積分
並依積分發給瑟裴爾之心聲望
而最高積分者為MVP

縱橫沙場系列任務則是完全以殺人數來計數
對於一些生來就不是用來殺人的職業非常不公平
而且殺人多就算縱橫沙場?這論點也值得懷疑

軍機密令系列是隨機指定打敗任一系的三轉職業各一個
但是在如今戰場職業嚴重失衡的情況下..非常難解
好比說 戰士系聖騎士 僧侶系神官 都相當難遇到...
在越來越多人的任務都卡這些職業的情況下..會有更嚴重的情況
例如
新兵神官或新兵聖騎開始玩戰場==>被一堆人搶殺==>新兵遭到殺戮==>從此不碰戰場

以上都是指目前戰場的現況及設定

另外本文中
"戰場分數"不等於"戰場積分"
戰場積分的定義就和目前的戰報顯示的一樣
最後邊那一列就是戰場積分 依據它來決定發給的聲望 且最高分者為MVP

"戰場分數"則是我所提出來 用來改良戰場任務的一個新設定
至於"戰場積分"要不要也如此計算 或加重某項比例 這我不太有甚麼意見
畢竟目前"戰場積分"判斷計算的標準沒有人知道 大概只有傳奇自己知道

我認為戰場系統應該做出改良
(本篇主要針對40等精靈戰場...或許一些修改對於其他種類戰場不適合)

我的想法是將縱橫沙場系列的任務達成標準改為 戰場分數
例如縱橫沙場一原本是殺20個玩家 就改成20戰場分數
而戰場分數如何獲得?
而原先計算總積分的各項要素皆可納入戰場分數計算 並個別選出單項的MVP

舉例來說 一場戰場結束後 會產生五個MVP
分別是殺人數MVP 水晶損量MVP 傷害量MVP 治療量MVP 總分MVP獲得總分MVP可以增加戰場分數10點
其餘四項每獲得一項MVP增加戰場分數5點

除此之外
殺人數3人增加戰場分數1點(改善目前戰場嚴重的殺戮氣息..)
治療量每20000增加戰場分數1點(神官的主要戰場分數來源)
傷害量每20000增加戰場分數1點
祭壇損量每50000增加戰場分數1點
水晶的占領者改以總傷害量取代尾刀判定,占領者增加戰場分數2點
(就是"紅色陣營XXX占領了中央水晶"這類訊息,XXX即為占領者)

如此一來 縱橫沙場系列任務將不再是純粹殺人的任務
縱橫沙場者 不應全然指殺的人多

另外為了增加戰場對玩家的吸引力
我認為任務可以考慮增加獎勵
例如
能學習額外的天賦(地星月日天賦現在都還有3個未開放的天賦格呢)
額外的被動技能(原先3轉並沒有增加被動技能)
不過上面兩種都需要很慎重的考慮職業平衡性
更簡單的是直接增加大量瑟裴爾之心聲望

十週年勳章(賀詞)

回復 204# Alex838 的帖子

唔錯...希望真係有睇啦=.=

個3格天賦...你諗得太,,,,,,
佢仲要開高LV架,,,封頂5係成世65,,,,,A_A
不過E+升到上65個D-.-
有幾多個賣左AC???
.................................
豬屎又5幫我地同閞發反映..
剩係識話有AR講左啦....
閞發唔騷佢咋...

咁點解開發會唔騷香港既?
唔通香港玩家個個都冇買點?
佢搵唔到食,,所以理香港都傻?

哈哈...香港掛名代理,
實質權力係台灣..
香港人係水魚~~

一係...
姐係香港代理做野有問題<溝通問題.
一方面同玩家溝通已經出現了障礙..
另一方面佢同閞發,,,,,,真係好好傾....定冇計傾?

定還是GC高層漠不關心,,員工等開飯?

咁就真係無從稽考啦......哈哈......

十週年勳章(賀詞)

之前POST過的唔知你有冇睇啦...
http://www.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=3262064&pid=56322681&page=14&extra=page%3D1

A_A新鮮滾熱辣~~~

小妹拎返去派街坊~~~~~~~

比豬屎,豬媽,開發睇下~

http://hk.news.yahoo.com/article/090505/3/c18a.html

原帖由 Alex838 於 2009-5-10 01:04 AM 發表
首先,目前戰場有
等五種積分判定標準
而最高積分者 ...

我覺得五個MVP是可行的,但是計分個度會唔會小了點
因為戰死都會扣分,這樣可能20分鍾白打
另外撤退數不應列入mvp,這樣我入去掛機比人殺好過-0-
另外還有一個問題,就係當實力不平均的時候
另一邊可能玩足20分鐘,都係找0分
所以應該玩足20分鐘有6分,玩足10分鐘有2分
這麼可減低白打的機會(因為之前打戰場見到有個狂戰,連打7場
但一分都拿唔到(因為實力不平均),我個人非常敬重他的精神
但7場=2個幾鍾係到不斷參與,不斷拿0雞蛋
另外戰場拿的防具係勁好多-0-但得過睇....
隻game開左禁耐,只見過一個人拿過
而且問過佢,佢要2個月內,日日玩足戰場10幾個鍾先拿到-0-
一般學生是冇這些時間打的,所以期望減低要求

十週年勳章(賀詞)

原帖由 auburn24 於 2009-5-10 10:10 AM 發表

我覺得五個MVP是可行的,但是計分個度會唔會小了點
因為戰死都會扣分,這樣可能20分鍾白打
另外撤退數不應列入mvp,這樣我入去掛機比人殺好過-0-
另外還有一個問題,就係當實力不平均的時候
另一邊可能玩足20分鐘, ...

個個提議...唔洗我地出主意架...
出左佢都5會聽....
我地幫佢改?
佢出埋人工比我地呀咁...
有冇搞錯AR,,,
又話乜冇資金,,,,,
請埋D咁勤力的員工.....哈哈..

====================================

係AR,,我個FD係MC人....佢日打夜打....卡完40打50....
跟住,,冇玩了...佢話好悶...送左個AC比人...
玩第2隻GAME,,,,玩到悶...
唔打機仲有好多野做..佢又睇下動漫AR個D..
再唔係咪出街打囉...唔一定上網先有機打....

我唔想睇住E隻GAME死....先提出黎架..
唔講佢真係會知?????
係咁比人X....
哈哈....心照啦............

已上的建議已寫成第3部開發議書給開發當局。

教開發如何令遊俠們收聲(小更新)
1.裝備
好多人都知射手系d裝成日都好無里頭咁+智,遊仲會+力tim
大哥,遊用近係要黎補刀,+力智把鬼咩
48套勁搞笑,刺+智敏體,遊+力敏智,正到無輪
收聲大法:一係就改力智會+遊d攻,一係就改d裝既屬性
2.技能
2連要用45mp,好少姐係,但3連要60mp,多左d咩?100攻同15%(50%x30%)既3連
升技要用10幾金換得既係用多幾十mp同果少少攻,3連1-5lv只係差200攻,但升哂要用成50金,5lv仲要用90mp一下,囧
狀態技又係升得少少攻,個狀態好似升左咁,其實只係改左個數字,效果1-10lv都係一樣
貫穿果d又勁易比人打斷,打副聖騎又有一樣既,封魔緩速唔洗講啦,雞肋到爆
隻狗?係咁比人打斷
收聲大法:減少技能消耗mp同升技既金錢,加強技能攻擊力,減少武器攻擊力,調整2連3連會隨技能lv而提升連擊成功發動機率
狀態亦會隨技能lv而提升效果,包括集氣時間同持續時間

3.天賦專精
瞄準勁垃圾,加得果少少命中,精準雞肋,防衛之術不知所謂(-仇好好,但+劍攻你都唔想用)
專精有武器歧,弓係45,+攻同速,槍係60,+爆率
已經分左武器啦,仲要一個係45一個係60
槍+爆率唔只要到60,仲要只係+0.5
神官都係45+0.8啦
遊簡直神官都不如
收聲大法:加強瞄準同精準既效果(有個"準"字都唔係好野= =")
防衛之術改為+遠攻
專精唔好限死武器,爆擊專精起碼要+0.8

4.武器
有一日我同隻刺係戰埸pk,佢係咁同我鬥射,我仲未k到佢一半血就死左,點解?
佢唔單止高回高爆,仲多左招昏射,唔洗集氣,所以我就係咁比佢係千里外sm(用野性同閃電都冇用)
我e+48,用梗裝甲衛士,好努力咁做把弓
點解我轉弓?因為弓d特殊能力太強,有+攻速,+爆擊,+命中
槍+咩??????垃圾(除左新槍,但我想問邊個見過?係咁爆)
我e+有2000遠攻,但我其實+左隼眼既15%
冇左既得1700遠攻(近攻有成2800 lo),爆擊又唔係特別勁
打過去我都唔好意思話自己係打手
仲有,狂戰係戰埸一衝鋒就埋到黎,仲要暈4-5s,我懷疑我係咪用梗遠攻lo
槍攻速3.0,弓都2.8但都係最低攻既,仲要得3洞,死未
2個lv既彈攻擊力只係相差個位數,成本就多幾銀,仲要會失敗
仲有弓50 60都有任,槍得60,仲要係把48槍,死未
收聲大法:30up弓槍改為遊專用or其他職用時能力減半
+快弓槍既攻速or加強攻擊力同埋射程
+個被動技比3轉(+攻or+速or+命中,etc)
平衡一下弓槍既能力
加強綠色子彈箭矢,調整材料成本(鬼咩,上一個lv既材料仲係幾銀,跟住一跳就10幾銀)

拎我個post呃多d分
已有 1 人評分Good 收起 理由
藍夢月 + 2 上次+得1分比你5夠,,E+再加碼~!!!!!

總評分:  Good + 2   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

原帖由 roy56120 於 2009-5-12 04:40 PM 發表
教開發如何令遊俠們收聲(小更新)
1.裝備
好多人都知射手系d裝成日都好無里頭咁+智,遊仲會+力tim
大哥,遊用近係要黎補刀,+力智把鬼咩
48套勁搞笑,刺+智敏體,遊+力敏智,正到無輪
收聲大法:一係就改力智會+遊d攻,一 ...

e個一定要交比開發~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

原帖由 藍夢月 於 2009-5-12 08:18 PM 發表

e個一定要交比開發~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

不如再post多一,等你比埋果2分我-v-

要求好像星夢
設立角色密碼減少被人爆ac的機會
別人好的一面就要學,這樣先會有進步的
不能原地踏步

十週年勳章(賀詞)

原帖由 roy56120 於 2009-5-12 09:34 PM 發表

不如再post多一,等你比埋果2分我-v-

.........今日冇哂.....要..等聽日,,,

十週年勳章(賀詞)

原帖由 auburn24 於 2009-5-12 09:50 PM 發表
要求好像星夢
設立角色密碼減少被人爆ac的機會
別人好的一面就要學,這樣先會有進步的
不能原地踏步

唔止,,,,,,,,,,,,,要分散人流....唔洗人地係到爭場爭怪打..
我知你地由低lv個到重新執緊...

開發可以參考e到....係每個區到整隻空間精靈....

e個係我前日開新人幫你測game個陣睇到的.....琴日冇玩...今日都5得閒..
哈哈...約左同學出街....遲d有咩大發現就話你知啦~

我話刺客d閃都夠高啦
打幾廿之先中一次
應該要減下刺的命中

元素就太屈啦
d技好多都唔用cd

地獄d負面技要多d
攻要高d

原帖由 Alex838 於 2009-5-10 01:04 AM 發表
首先,目前戰場有
等五種積分判定標準
而最高積分者 ...

一個神官朋友,我就打手...如果唔同隊
以大場為例..我不停打神官...神官就不停補自己=.=
企埋一邊2個慢慢洗..
咁係唔係會傷害,治療是旦一個mvp

是旦一邊輸...都有5分mvp分入袋,仲未計傷害同治療量洗既分=.=
打生打死去搶水晶..唔洗一分鐘都洗得高過你=.=

又或者祭司開持續回血,變猩猩..一樣洗到治療量....再得閒打下水晶....咁係唔係好易mvp?

會唔會有上面既問題發生?

十週年勳章(賀詞)

原帖由 hessefiona 於 2009-5-14 05:38 PM 發表

企埋一邊2個慢慢洗..

是旦一邊輸...都有5分mvp分入袋,仲未計傷害同治療量洗既分=.= ...

bug-,-..........有腦的開發..拿拿林啦..
仲唔do,,,幫你煲起左隻game啦..
再唔落料....就會煲到,,,,,,
火燭=.=

原帖由 hessefiona 於 2009-5-14 05:38 PM 發表

企埋一邊2個慢慢洗..

是旦一邊輸...都有5分mvp分入袋,仲未計傷害同治療量洗既分=.= ...

老實說我都係轉貼
如果吾係咁計分法 有5個mvp 你會見到50up 戰場有元素,地獄,神官?
咁計分法當然讓大家看正面,不是叫大家去洗分
戰場意義讓大家打過痛快,明白什麼是合作精神
呢個計分方法大場比較可行

公會倉庫

好多打到既裝都想留比公會既新手用
D原料又唔知邊個要 因為唔知佢地幾時ONLINE~"~
我好想公會可以擁有公會倉庫
每個人都可以擺野拎野
當然會有記錄 好似 LOG咁

玩家A 於 2009/10/11 13:24 存入 原始綠珊瑚*20
玩家B 於 2009/10/11 17:13 取出 血薔薇

好似咁 ~"~

寄野真係唔知寄比邊個 另外官方亦可以將倉庫匙用係公會到
作宣傳效果

原帖由 kenneth9633 於 2009-5-19 11:36 PM 發表
好多打到既裝都想留比公會既新手用
D原料又唔知邊個要 因為唔知佢地幾時ONLINE~"~
我好想公會可以擁有公會倉庫
每個人都可以擺野拎野
當然會有記錄 好似 LOG咁

玩家A 於 2009/10/11 13:24 存入 原始綠珊瑚*20 ...

意見不錯@_@
希望有人放條100%黑龍入去啦>.<
ka~ka~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 02:21 PM , Processed in 0.067426 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存