2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 群俠論壇 解迷任務&生活技能 <<金庸再未來去向和建議討論區>>2000fun會員獨享 ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: rickyyau
go

<<金庸再未來去向和建議討論區>>2000fun會員獨享 [複製鏈接]

現在的金庸online好像太注重劍和搏擊類的武功, 而練鞭, 槍, 暗, 刀的玩家好像選擇不大.

我覺得前一排網龍開放130級獨有基本功的想法很好~~ 每個門派也可以有所不同. 現在推出了精要, 新武, 新輕, 特技. 每個門派都一樣的玩法: 基本功->必殺技->精要/新武. 沒有了門派的特點.

Originally posted by charlesmkh at 2004-2-29 02:33 PM:
現在的金庸online好像太注重劍和搏擊類的武功, 而練鞭, 槍, 暗, 刀的玩家好像選擇不大.

我覺得前一排網龍開放130級獨有基本功的想法很好~~ 每個門派也可以有所不同. 現在推出了精要, 新武, 新輕, 特技. 每個門 ...

對 丫~~~
請強化門派特點~~~~

小弟玩了金庸已2年多,雖不算什麼高手,但九陽,乾坤已破佰,絕學武功25x必殺技,輕功等也都200lv了,我想也不算新手了...但有一個問題我2年幾來怎也不能解答,令我現在想放棄金庸就是那有一個online game玩家付了月費後什麼都不玩,只有傻傻地看著瑩光幕看著自己的角色在自練..吃技能書,每天只要看一看他有沒有斷線便完成今天要玩金庸的目的.........難道玩家付款買月費咭只是為了掛機??可否代我向程式設計詢問一下有否解決方法??

Originally posted by steven883 at 2004-2-29 14:57:
小弟玩了金庸已2年多,雖不算什麼高手,但九陽,乾坤已破佰,絕學武功25x必殺技,輕功等也都200lv了,我想也不算新手了...但有一個問題我2年幾來怎也不能解答,令我現在想放棄金庸就是那有一個online game玩家付了月費後 ...

講得好o岩,其實我都好反對掛機的,好冇意義,又要成日開住部電腦,好在我屋企有2部電腦,輪流掛,部腦先至冇咁傷ja,唔係實燒啦!
炎夏 該用戶已被刪除

最想知 左右互搏 幾時會開

同埋除 太玄經 之外仲有無低悟既武功會開

因為我地低悟玩家玩得好辛苦

為左想學最喜歡既武功,有丹都唔敢食住

但自修練野實在太慢

永遠慢人一拍既心情好難受=.=

我想請問下~
我隻帳號黯然銷魂201,九陰80,斗轉74,乾坤71,門派特技清心決100,門派輕功美女身法100,黯然精要200

請問,我隻帳號有冇練錯野,同埋以後要升d乜先至好?
最緊要我想知道我究竟有冇練錯野=.=
以後我隻帳號有冇得發威呢?.?

Originally posted by cookiefunk at 2004-2-29 06:28 PM:
我想請問下~
我隻帳號黯然銷魂201,九陰80,斗轉74,乾坤71,門派特技清心決100,門派輕功美女身法100,黯然精要200

請問,我隻帳號有冇練錯野,同埋以後要升d乜先至好?
最緊要我想知道我究竟有冇練錯野=.=
以 ...

古墓既大師兄/姐啊@.@

有乾坤大挪移仲要斗轉星移同古墓清心訣? 3種反擊特技咁多...

我自己就黯然消魂掌200, 九陰真經90, 古墓清心訣100, 美女身法100, 黯然掌精要200, 九陰白骨爪180, 玉女散花掌180

其實練左黯然掌精要仲有無需要練九陰白骨爪? 大家都可以進階~~

Originally posted by charlesmkh at 2004-2-29 07:47 PM:

古墓既大師兄/姐啊@.@

有乾坤大挪移仲要斗轉星移同古墓清心訣? 3種反擊特技咁多...

我自己就黯然消魂掌200, 九陰真經90, 古墓清心訣100, 美女身法100, 黯然掌精要200, 九陰白骨爪180, 玉女散花掌180

其 ...

九陰白骨爪180 <--升左幾耐?
強過200級絕學嗎?
格擋npc強嗎?

我認為武功應該重要過eq的,金庸最吸引係咩-係武功@@如果eq太重要的話就失去金庸意義了.

180 9爪一.一嘩.......好勁

Originally posted by Gokou at 2004-2-29 08:24 PM:

九陰白骨爪180 <--升左幾耐?
強過200級絕學嗎?
格擋npc強嗎?

叫得做絕學就梗係勁D啦~~ 何況黯然消魂掌同九陰白骨爪差20級, 九陰白骨爪沒咁勁... 擋格黎講就好好用~~ 甚至好過玉女散花掌

至於升左幾耐就我都唔記得lu~~ 有一排晚晚掛機, 就係咁掛到180級. 而家玩新人物, 唔練住, 睇下九陰神爪既條件先再算

Originally posted by 【小雲天】 at 2004-2-29 10:02 PM:
我認為武功應該重要過eq的,金庸最吸引係咩-係武功@@如果eq太重要的話就失去金庸意義了.

我都係咁話~睇似天就知~張生用把普通劍可以打win一個用倚天劍既人

如果兩年前裝備已經是主要的決定勝負的因素...

那麼我唯一可以說的一句是:這遊戲在一開始已經走錯方向了...

不是什麼與時並進...不是什麼莫視技能人的努力...

而是因為這遊戲背負的是「金庸」二字...

我告訴你們...這兩個字在華人社會的影響力是超越一般人想像的...

亦正因為這非一般的影響力...這遊戲剛推出時所創出的空前光景才合理地找到了注腳...

但很可惜的是網龍不能脫出一般小商人的短視心態...所謂的A錢包與外掛在此也不作討論了...最重要的卻又最根本的遊戲內容與方向也拿捏不確...這是如今遊戲人數一落千丈的主因...

沒有「金庸」二字,試問此遊戲拿此什麼與別的網絡遊戲競爭?美工畫面嗎?升級系統嗎?價廉物美嗎?都不是...

本人玩了不短不長的一段日子...網金真的除了聊天功能出色之外...我想不到有比別人強的地方...(可能我不用心玩遊戲吧)

如今網龍誇下海口要網金回復兩年前的全盛時期...我敢問一句:「憑什麼?」

日月星嗎?三階技能嗎?還是吸錢包包?有可能嗎...

而如果今後的網金繼續與「金庸」二字背道而馳...

網龍想重振網金?在我腦海中只浮現出兩個字:「妄想」

而我對「金庸群俠傳online」的建議與忠告亦只有二字:「金庸」

Originally posted by 細樂 at 2004-3-1 12:45 AM:

我都係咁話~睇似天就知~張生用把普通劍可以打win一個用倚天劍既人

我認同你既講法既~~~
如果張無忌係1億實, 而滅絕老尼得1千萬實的話-.-....

但係當周街都是張無忌既話...
總要搵其他方式/渠道去比較人與人之間既實力架~~~

我覺得玩金庸要有實力有2個條件:
1. 要有錢. 買丹, 開多幾個acc, 買外掛...
2. 有時間. 你冇時間, 開10個acc都係冇用...
    掛點要時間, 食本要時間...
    可能你會用外掛代勞.
    不過基本上, 呢個point 都係同錢掛釣的.

人地投資大過你, 買丹食, 學哂d絕學, 又有acc整eq.
咁, 人地勁d好似冇唔妥喎.
只係好似d日月星系攪到好似過份地失衡.
令到滅絕可以ko到張無忌...
好似又令人好難接受...

好矛盾啊 @___@"

十週年勳章(賀詞)

又到問答題的時間了
假設網金武功主導為先要條件
有幾個問題一定要討論

1.絕世高手對對碰
兩位武林高手,由於武功異常高超,雙方對戰已經去到不吐不快既時候
但係決戰左七七四十九日都不分勝負
由於兩位高手都是武功高強,隻方食力只係伯仲之間
絕頂武功1000lv對極級武功999級
可是因為雙方既格都是超級咁強勁
結果甲打乙扣1,2;乙打甲也是1,2
引伸開去
結果pk戰、壇戰、比武大會也是最強對無敵、不敗對不死
武功強勁嘛,點可能輕易扣血呢 ? 如果唔係會投訴嘛

2.打點任務問題
甲玩家一時大意,硬膠膠學錯武功
初頭打點完全冇問題,到打打o下轉npc去另一層次時
死火,打唔入喎。武功為先,點換武器都打唔入
換武器打得入就唔可以叫武功線上遊戲嘛
結果一位不幸玩家就咁玩完,因為學錯一招由頭玩過
不過重玩是網金凸色之一,我並沒有驚期

到做凸薯任務了,當然係有npc打又煩果o的啦
初頭幾關so easy ,一路做落去
到打拉屎大佬時
死火,武功唔夠高又冇搵朋友
搵左朋友都冇用,朋友都唔夠勁,得幾個十大至夠打,十大又冇咁得閒幫手,點算
武器係咁就係咁,又打唔入了
如果換武器打得入,就唔叫武功武俠遊戲啦,要改為叫裝備遊戲了
結果當然又是重接,重接又如何?武功唔夠高
練個一年半宰去解囉,哎呀,點知已經out date了
到最後失敗就是失敗了

3.新手玩遊戲 ? no no,是新手陪玩遊戲才對
一隻線上遊戲的成功,就是老手走人新手填上
沒有武器元素,新手就是新手,亦即是3陪。陪玩、陪死、陪俾
新手點都贏唔到老手是正常,但係連少少逐鹿武林能力都冇,就唔係太正常
新手沒有成就感就食蕉都得了。沒有日月星,新手一早說再見
玩什麼 ? 打xx就有份
到最後,老手因為玩到悶走人,新手因為唔知玩乜又走人
係負負唔係得正既情況下,遊戲好快玩完
所以點解一隻遊戲係會設計到留得住老手之餘,又會有新手加入
咁樣連綿不斷,才叫成功遊戲

搞得到以上幾點,就當各位o岩
可惜既係,談何容易呢 ?
所以各位版友同我都係玩遊戲而不是設計遊戲

武器係有需要
但唔好無止境地加上去...
近年來有眼看
遊戲開發
絕大部份是裝備
很厭...

以前
升10級武功
也有明顯的感覺到加強
看得到自己長時間修練的成果
現在升100級所謂的絕學
也不見得強到去那裡
只要問朋友借一套裝備
立即變成高手
就算武林盟主也打不入
修武功來無隱...

回答疑問:
1.3階技能? 在日,月,星系再分3系嗎? 變成~95種技能嗎?
首先,3階技唔係把日,月,星系再分3系,係把日,月,星系再勁3陪
2.我唔明白你說的甚麼是輔助內功~~ 可唔可以清楚D?
輔助內功就好似大lala咁,可以當心法,都可以當特技
3.將會在數月後出的新武功會代替絕學, 那麼新出的武功會有新的特殊狀態嗎?
應該不會
4.可否說說甚麼是"玩家門派將會回歸NPC門派"?
回歸NPC門派只係一項功能,另npc門派的玩家可以返番npc派,不過一定有條件
5.你提到絕學裝備? 可不可以說一下絕學會有怎樣的裝備? (在我自修黯然消魂掌時做
   出來嗎?) 還是在解絕學任務中加插送裝備的任務?
不是絕學裝備,是可以使玩家追趕lv的eq
6.既然有3階技能, 那麼將出的絕學裝備能幫助武功低的人追趕武功高手嗎?
用有絕學eq的-.-""
7.承上題, 如果推出絕學裝備能幫助新手(指武功弱者)追趕老手(武功高手). 會不會令
    一班老手因為覺得自己的時間/金錢被騙而退出金庸?
8.如果一班老手退出金庸, 會不會反令現在所說的計劃失敗?
不會,因金庸會想辨法把新的玩家留下和金庸2一出,你唔洗怕冇人玩

Originally posted by JerryLau at 2004-2-29 03:58 PM:

講得好o岩,其實我都好反對掛機的,好冇意義,又要成日開住部電腦,好在我屋企有2部電腦,輪流掛,部腦先至冇咁傷ja,唔係實燒啦!

我不認同你的講法
1)冇有人要你掛機,你可以自己用手打,不用外掛
2)金庸現在開左唔小新野,如名門,技能,全都係增加金庸ga funny性

最新消息:
台灣高層同我講電話中提到會有新武功一定出
但佢就講左小小俾我知係邊個人到可以學到,等我同大家講啦
楊過:蛤蟆功、九陰真輕、黯然銷魂掌、古墓派絕學輕功
小龍女:玉女心經、左右互搏、九陰真經
郭靖:分筋錯骨手、金龍鞭法、降龍十八掌、雙手互搏之術、彈指神通
黃蓉:打狗棍法、落英神劍掌
李莫愁:塵拂,柳葉刀法
歐陽峰:蛤蟆功
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-30 12:05 AM , Processed in 0.037493 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存