2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 群俠論壇 解迷任務&生活技能 <<金庸再未來去向和建議討論區>>2000fun會員獨享 ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: rickyyau
go

<<金庸再未來去向和建議討論區>>2000fun會員獨享 [複製鏈接]

雲路
金庸依招一早用左係技能上面^^
我估得d老手知我講咩^^

Ricky, 我想請問下遊戲會否開放內功武學可以加屬性既設定呢?
即是例如升1 lv 九陽神功, 就會 + x防, y攻, z內力呢?

單機版都有這個設定, 我相信很多玩家都期待有開放的一日的...

內幕心法大公開~必看
陽屬性 =日系 = 如九陽神功
陰屬性 =月系 = 如葵花寶典
無屬性 =星系 = 如乾坤大挪移

每種心法還有附加狀態.如內傷.麻痺.中毒...等(內功屬性沒有附加流血這種屬性)
如九陽真經=內傷、九陰真經=中毒...等
等級越高.機率越高 100級之後沒有再增加機率(100級已經有19.5%)

絕學沒有限定需搭配何種心法
如18掌搭配九陽 基本打人3千
九陽50級後每升10級屬性+5(日屬+5)
等於18掌+九陽屬性=攻擊力(心法暴衝已經列入基本扣血3千內)

內功震人由內傷改為內傷+心法附加狀態為準.如九陰就會出現內傷+中毒

心法搭配專屬絕學威力加成.如葵花搭配辟邪 葵花60級後每升10級.辟邪威力+1.5成

寫內幕心法大公開~必看的玩家  神一唐秋香
你有好好的idea,我會把你想的和台灣方面傾談
不過有一點係要強烈反對ga就係
你唔可以把自己一時想要風光的feeling
放再一些一直追求完美玩家的好奇心上
你的idea係好好,但放在一把錯誤的刀上,
會害死不少有心的玩家\ . /
請自重...........!!!!!!!

唐秋香你想得太多,不過你的意見可以加入之後金庸更新的提議
依個係唔會出現的,因為一開始有系eq出現時,不同ga人都開始佢地系eq生涯
如果要定的話,就係一早定,唔會依家先咁做
係因為金庸過邊d技術人員仲未能把現有ga  datebase一次過變更
exmaple:你可以話新出ga武功有日月星防<---依個係鐵一般,同會出現ga change

同埋我都知你想出名d,但你看完官綱ga<<武功一定等級後,會額外增加抗日、月、星屬性之防禦效果。 >>就講左咁多荒言出黎,我本人覺得可笑

仲有,九陽50級後每升10級屬性+5(日屬+5)<---去到100先+個25攻,都好小下
佢later出d新石都唔只25攻

<<每種心法還有附加狀態.如內傷.麻痺.中毒...等(內功屬性沒有附加流血這種屬性)>>
不過你都好勁ga la,要另人想信,寫埋內功屬性沒有附加流血這種屬性,好似好真,但呃唔到其他玩家的,仲有......肯定ga就係有小部份絕學心法在未來ga日子入面係有防附加狀態,係防附加狀態,唔係另加附加狀態
心法在附加狀態上係負ga
絕學在附加狀態上係正ga
eq在附加狀態上係正ga
<<內功震人由內傷改為內傷+心法附加狀態為準.如九陰就會出現內傷+中毒>>
依家唔會再有人行去震人咁傻,不過我會同金庸過方面傾傾,加大內功震人ga area
同佢出招ga快度,到時再加上內傷+心法附加狀態,may be 幾好玩ga..ccc依個我會即時同台灣過濾反影

最後我都唔講咁多啦,留番一樣俾大家睇睇佢有冇地方有破綻,就係
<<心法搭配專屬絕學威力加成.如葵花搭配辟邪 葵花60級後每升10級.辟邪威力+1.5成>>

依個post 會係頂ga<<金庸再未來去向和建議討論區>>2000fun會員獨享出現

唐秋香你想得太多,不過你的意見可以加入之後金庸更新的提議
依個係唔會出現的,因為一開始有系eq出現時,不同ga人都開始佢地系eq生涯
如果要定的話,就係一早定,唔會依家先咁做
係因為金庸過邊d技術人員仲未能把現有ga  datebase一次過變更
exmaple:你可以話新出ga武功有日月星防<---依個係鐵一般,同會出現ga change

同埋我都知你想出名d,但你看完官綱ga<<武功一定等級後,會額外增加抗日、月、星屬性之防禦效果。 >>佢講ga係武功,唔係心法,想都冇想就講左咁多荒言出黎,我本人覺得可笑

仲有,九陽50級後每升10級屬性+5(日屬+5)<---去到100先+個25攻,都好小下
佢later出d新石都唔只25攻

<<每種心法還有附加狀態.如內傷.麻痺.中毒...等(內功屬性沒有附加流血這種屬性)>>
不過你都好勁ga la,要另人想信,寫埋內功屬性沒有附加流血這種屬性,好似好真,但呃唔到其他有智慧的玩家有不少資深玩家打黎批評你個post唔夠真,仲有......肯定ga就係有小部份絕學心法在未來ga日子入面係有防附加狀態,係防附加狀態,唔係另加附加狀態
心法在附加狀態上係負ga
絕學在附加狀態上係正ga
eq在附加狀態上係正ga
<<內功震人由內傷改為內傷+心法附加狀態為準.如九陰就會出現內傷+中毒>>
依家唔會再有人行去震人咁傻,不過我會同金庸過方面傾傾,加大內功震人ga area
同佢出招ga快度,到時再加上內傷+心法附加狀態,may be 幾好玩ga..ccc依個我會即時同台灣過濾反影

最後我都唔講咁多啦,留番一樣俾大家睇睇佢有冇地方有破綻,就係
<<心法搭配專屬絕學威力加成.如葵花搭配辟邪 葵花60級後每升10級.辟邪威力+1.5成>>

請自重  神一唐秋香

hkk1
你看完唐秋香的post
和我做的分析,你應該會有答案的吧
炎夏 該用戶已被刪除

炎夏
依個idea一早有玩家講過
佢地唔只講開壇,仲有講實戰限制ga EQ,實戰限制GA技能,同實戰限制GA武林大會
但最後跑出GA只有實戰限制武林大會

charlesmkh
我會盡快答你GA問題...THX

最新反影
同佢出招ga快度,到時再加上內傷+心法附加狀態,may be 幾好玩ga..ccc依個我會即時同台灣方面反影

詢問

除左新武及內功外,特技有無規劃埋?仲有輕功呢?
暫時我所看到及理解的,好像只係加重各種系攻防既配合!
另外,如沒記錯,好像曾說加重每人的獨特性,如何表現出黎?可否具体一點說明?

[ Last edited by 心神 on 2004-2-29 at 03:04 AM ]

玩裝備好還是玩武功好?

早兩日的公告,是要推出新武學;日月星裝備已經玩了半年,當我看到要推出新武學時,真的十分高興;
一個線上遊戲,當然要有一些可令玩家們互動、合作的活動,才算是線上遊戲吧,一起為裝備而分工合作、努力,亦是好事;
但是,對於一款以武學為提材的遊戲,玩太多裝備,絕非好事,而且在裝備上,還可加狀態石頭,真是對武學的侮辱
如果要玩裝備的遊戲,可玩ro, diablo,天堂等等,基本上,8成以上的線上遊戲,也是玩裝備的;
其實,用2d 做的武學遊戲,確實是不足夠的;2d在戰鬥時,只能作有限度的功能,例如:扣血,狀態等;對於3d遊戲,便欠缺了許多靈活性;
但是,以一款市場罕有的武學遊戲,應該著重武學會較吸引玩家,而且這是華人無人未聽過的武俠金庸小說;唯一能夠與之成為對手的,就只有古龍群俠傳online!

所以,希望網龍好好珍惜,放多一些心機在這個武學遊戲吧!希望可慢慢改回以武功為主!

我覺得一個以武學為提材的遊戲
必先整頓好武學的設定
才會吸引到新玩家

一年前
犯下一個大錯
徹底破壞金庸的平衡
就是 "自創門派"
自創門派推出
完全倒轉整個武學秩序
為了令到讓npc門派得到平衡
又作出精要,槧本武學
完全破壞各門派的特色
這些網龍武功
根本無人願意去學的

每個人的武功也一樣
有什麼好?
心法又只出了一半
另一半人只好去學一些不願學的武學
現在不是開放了武功學不到
而是因沒有開放而學不到
玩家們等了又等
沒耐性的只好離開這遊戲

真的希望盡快開放更多 "說了開而還沒開的武學"
謝謝!

另外
"3階技能" 這稱號
會令大部份玩家很害怕的
怕什麼?
怕又要重練技能
希望不要再要玩家重練吧
倒不如叫"終極技能"
製造一些最強的裝備
之後
不要再推出更強的, 好嗎??
如果不斷開3,4,5,6,7階技能的話
金庸真的沒人玩了

玩家們要的是 "武功"
其次是 武功
再其次亦是 武功
希望網龍看到吧...

原來ricky都幾靚仔嫁喎

十週年勳章(賀詞)

悟空
如果只用武學為主,武器為輔
那麼有個嚴重問題就會出現
你估估1000lv武功對999lv武功
兩位武林高手對招,後果是如何 ?
兩個互秒,還是不分勝負 ?

以我估計,金庸經過多番研究才出現今局面,就是要增加可以吸引新手既原素
新手要追老手<-- 唔明點解好多新手成日咁講
老手乜乜物物,我o地新手點追?
我就話:如果新手追到老手,那就真是他媽的既事情
如果今日玩左兩年既我,俾人一個玩左3個月既新手打救
真是情何以抱撼啊

偏偏金庸就是一隻加左新原素,就可以令新手同老手既距離拉近既 online game
只要新手願意附出,練功加技能就成了

至於好多人話網龍成日出新野,昆錢浪費我們時間又乜又物
借呢度,我又有野發表

online game 真係俾職業玩家玩既東西,沒有時間沒有錢沒有乜乜物物,
online game 真係唔適合去玩。比較其他online game,金庸已經是比較好了,因為有一個叫自修既系統,令到返工返學冇時間既人都保持逐鹿武林既本錢。
地球上任何一間遊戲公司,開發新遊戲就是要賺錢,就是要昆錢。它唔賺錢點出糧,點有本錢去開發新遊戲,希望覺得遊戲公司昆錢既版友不要再naive 了
面對現實,遊戲公司不是福利機構啊

最後既是

離開係好容易,留低係要好大勇氣的 -.-

[ Last edited by 雲路 on 2004-2-29 at 09:51 AM ]

我寧願不分勝負
武林高手不是要打7日7夜
還未分勝負嗎?
呵呵~

單靠外功分勝負是沒用的
還有特技、門技、門派特色
怎樣練才會強?
應該修那樣武功?
就要看各玩家的決定了

我覺得格擋武功也是一個大問題
假如現實的你
懂得跆拳道及空手道
如果受到襲擊
你會如何閃避/抵擋呢?
不會說定要用"其中一種"武功去擋吧
應該是隨機應變的
懂得的武功越多
將它們的招數忘記後
便會融為一體
萬發自然
沒有分什麼武功的
所以
格擋武功應是全部自動選用的
就好像特技一樣

其實我個人係讚成有系EQ既-.-......
有睇過小說既人都知小說入面既神兵利器屈機嫁啦(特別係倚天同飛狐)
再者......兵器扣一個基本既血量難到唔係理所當然的嗎=.=?
唔識武功既人用神兵難到會好似以前未開日月星咁樣扣一個高手2,3血嗎????(毫髮未傷)
想像一個未練過鐵布衫一類功夫的大俠(如胡一刀)如果佢無防範俾人迎面劈一刀
就單憑佢識胡刀......佢會無事咩-.-??

Originally posted by 雲路 at 2004-2-29 09:49 AM:
悟空
如果只用武學為主,武器為輔
那麼有個嚴重問題就會出現
你估估1000lv武功對999lv武功
兩位武林高手對招,後果是如何 ?
兩個互秒,還是不分勝負 ?

以我估計,金庸經過多番研究才出現今局面,就是要增加可以 ...

請教一下雲路大哥-.-.....
如果一隻on-line game可以以掛機形式升lv,或者大部分用手動?
又或是一半一半
佢售賣的月卡數目會有分別嗎-.-???

我平時係唔多得閒玩.....打點自練多......
但係我都係一個月入一張月嫁-o-"
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 05:05 PM , Processed in 0.026526 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存