2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 群俠論壇 解迷任務&生活技能 <<金庸再未來去向和建議討論區>>2000fun會員獨享 ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: rickyyau
go

<<金庸再未來去向和建議討論區>>2000fun會員獨享 [複製鏈接]

全部睇哂...精彩...希望改左會好d~~~~
期待~~~~~~~~~~~

資質上的限制:一般來說,厲害的武功資質不好的人沒法兒修練是滿合理的,但是要特別注意的是,有些超厲害的武功,資質太好的人可也學不來,像是郭靖的「雙手互搏之術」,所以選擇武功時也要看看自己的資質喔。

台灣send黎的e-mail......
首先,我台灣個朋友要感激2位玩家詳細和有力的提議雲路和Gokou
佢話依2個人玩game玩到傻左,佢地講ga同想ga都唔係一般人可以做到
係到同其他玩家講....多多學習

另一方面,我同左佢講,大家對武功方面同技能方面都有唔同看法
佢就對武功方面打左份咁ga e-mail黎,佢話金庸武功內情同未來武功種類都係依封e-mail到,大家參透下啦

降龙十八掌、落英神剑掌、黯然销魂掌,打狗 棒法、弹指神通、六脉神剑,先天功、互搏术、一 阳指,全真玉女合璧剑、明教乾坤大挪移、少林七 十二绝技,以至九阴、九阳真经,加上蛤蟆功、吸 星法、葵花典、辟邪剑,各有所长。但毕竟有招有 式。唯“独孤九剑”以无招胜有招,深得玩家心疼“兵无常势,水无常形”,“运用之妙,存乎 一心”之精要。是以独孤求败仗剑横行天下,欲求 一败而不得。而有“群雄束手,长剑空鸣”之叹。 英雄寂寞,古今一人而已!

张三丰创太极拳、太极剑,“四两拨千斤”, 借招破招,与独孤九剑殊途同归,且更胜一筹。可 惜后人仅得其皮毛。不然武当山下一战,谁胜谁负, 亦未可知也。

“自古英雄出少年”。查老亦喜少年英雄。书 中主角皆后生可畏。或遭逢际遇,得奇人指点,或 深山古洞,得武林秘籍。年纪轻轻,便身怀绝技, 武功高强。其实世间少年得志者,更有几人?(<<xx早年也很画了几年“xx”,功力深厚之后>><--任務一小段),才 改“写意”,挥洒自如。张三丰、风清扬积毕生之 功力,才成武林之泰山北斗。几位少年英雄,不过 修习前人传下来的武功而已。风清扬一代宗师也不 过如此。而张三丰创太极拳、剑,自非余人所能比 也。

玩家各色各樣的看法....。最有名的自然是全真教的北斗阵。到《神雕》 时已演变成“北斗大阵”。可惜对付一流高手并无 用处。重阳宫前一战,被郭靖双手互搏降龙掌打得 落花流水里的连环马。但机动灵活,不象连环马用铁索 相连,打倒一个,带倒一片。而是挽臂相连,可分 可合。但不知为何只用来对付好人(郭黄)。其它 尚有非人力所结之阵。如桃花岛上的奇门八卦,欧 阳峰的蛇阵。奇门八卦是死的,如诸葛亮的江边石 头阵,通者自破。西毒的蛇阵才真正厉害。交起手 来,洪七公的“满天花雨”也只能略挫其势头。只 有黄药师的“碧海潮生”可与其抗衡。

这位老毒物欧阳先生算得上武学大宗师。黄老 邪所学太杂,不能专一。洪七公虽承前启后,却不 能独辟蹊径。段皇爷连看家本领都没学全。只有欧 阳峰,凭着郭靖几句胡言乱语,逆练九阴真经,竟 也练到天下无敌。二次华山论剑,独当三大高手。 若非黄蓉耍赖,这“武功天下第一”当非他莫属。 即使王重阳再生,恐怕也非其对手。

上面有d係暗示左任務內要求,大家努力啦
不過講真,佢條友仔d文化cheap到屎咁,佢話唔可以講到咁明,寫封咁ga野黎
不過有都好過冇,仲有佢暗示左邊d門派會興起cccccccccc
仲有好多好多,^^""

看左咁多人講後我都覺得有左日月星系武器後,
係可以將一班新進玩家可以追貼一班老手但係問題也出現左.
就係到底武器係唔係可以超越武功一切呢.
我想係一齊玩家唔想出現的問題,
我就覺得係武功與武器方面要分出主副的分別.
始終『金庸』係一部部武俠小說,
佢同市場主流online game不同
出面大部份online game都係韓國出品.
而背景多數都係打怪升LV加經驗值而升級.
反而以武器為主LV為副,
而『金庸』背景係一個武俠世界,
只要你有睇過金庸的小說都會知道每一個人追求的都係絕世武功,
而不是去為左武器而戰鬥.
無錯進階武器係可以令玩家多左一種遊戲上的槳趣,
但唔係代表可以無休止咁強化落去,
咁樣只會令遊戲變質再不能給一眾玩家當初追求的目標.
紿終我都覺得『金庸』係以武功係主武器為副會比較好.

我同雲路係咪好合拍呢 ccccc
一個支持武功
一個支持裝備
這樣才能帶起話睇

Gokou原來如此...=.=""

Originally posted by rickyyau at 2004-3-1 04:18 AM:

我不認同你的講法
1)冇有人要你掛機,你可以自己用手打,不用外掛
2)金庸現在開左唔小新野,如名門,技能,全都係增加金庸ga funny性

1)我掛機既意思係自練而唔係外掛
2)名門之戰果D打完一場又要排隊再等..又係企左係度等時間過,有何FUNNY性可言?

十週年勳章(賀詞)

那你認為點樣至funny ?
願聞其詳

"扣血值"可否穩定d-_-? 現在大家都好"閃"了, 打中別人還會"撻q", 明明可以打人扣1萬(假設), 卻很多時都扣"個位數"或1千多些, 真人福緣好像比武功與及eq有用-_-~ 我認為應該將武功強弱的分別改得明顯一些, "擊中"就係"擊中", "miss"就是"miss", 不要太多"隨機加減". 舉一個實例, 我與朋友玩200攻, 400防, 用絕學試招, 對方用6脈lv28x打我, 10次打中我有8-9次都是扣1萬多-2萬多, 好難得才試到一下可以半秒我...希望可以改一改...

Originally posted by steven883 at 2004-3-1 12:17:

1)我掛機既意思係自練而唔係外掛
2)名門之戰果D打完一場又要排隊再等..又係企左係度等時間過,有何FUNNY性可言?

如果名門改為唔駛等但獎品都改埋唔係滿點大天書的話,閣下會否認為funny左呢?
人家ricky指的funny是指多左選擇,不再獨孤一味,閣下指的funny就可能只為滿足人類無止境的慾望‧‧‧
純粹忍唔住回應一下,並非打算人身攻擊,千萬不要誤會

其實講到尾,鐘意點改就點改啦,反正都滿足唔唒所有人,到時改到唔滿意大不了咪唔玩囉
基本上隻game最唔好玩的地方就係外掛失控,攪到真係有心機玩既人都玩到冇mood之嘛‧‧‧
曾經試過種緊田同一個唔識既用輕頻吹水,我話用人手升農夫﹝當時並未有得食書﹞,佢轉頭在全頻笑我傻仔‧‧‧

我有個唔知係咪叫白痴既諗法...

而家有奇遇, 可以學到 1 lv絕學,
唔知可唔可以整d奇遇出黎, 等人可以消多 1lv 或幾 lv 基本功/特攻呢-.-?
即係好似 王語焉咁, 會指點人武功一樣...
又好似馬肉道長教郭靖基本功咁-.-...

咁樣既話, d人既蕉點未必會放哂0係日月星度-.-....

其實我地依d自創派ge玩家想返npc派好多都係因為d 基本功only(太早出派的一班玩家, 有被騙的感覺-_-~), 何不在碼頭開放返呢~?

十週年勳章(賀詞)

Originally posted by hkk1 at 2004-3-1 02:18 PM:
我有個唔知係咪叫白痴既諗法...

而家有奇遇, 可以學到 1 lv絕學,
唔知可唔可以整d奇遇出黎, 等人可以消多 1lv 或幾 lv 基本功/特攻呢-.-?
即係好似 王語焉咁, 會指點人武功一樣...
又好似馬肉道長教郭靖基本 ...

呢個蕉點真是驚為天人
我很佩服!!,ricky 要多多提議
不過....
我既感覺話我知有人會投訴,大約如下

我沒有時間玩,怎可能全天對著電腦等奇遇基本功 ?

為什麼我一個月天天24小時看著畫面也沒有奇遇基本功 ? 抗議抗議

這個是爛設定,沒有基本功奇遇的玩家可以等死了

總之有幾奇就有幾奇

會唔會咁樣呢 ?

Originally posted by 書2里爾 at 2004-3-1 03:01 PM:
其實我地依d自創派ge玩家想返npc派好多都係因為d 基本功only(太早出派的一班玩家, 有被騙的感覺-_-~), 何不在碼頭開放返呢~?

咁咪ja係對npc派不公平嗎
rayliman 該用戶已被刪除
SAIWING 該用戶已被刪除

[建議]六脈一定要有封穴,有實証,請考慮

我想問公公對學未來新武功有影響ma?

Originally posted by 雲路 at 2004-3-1 12:41 PM:
那你認為點樣至funny ?
願聞其詳

可否參考別的遊戲之玩法用野外遇敵像惡人島般設立打點場(不要在漆黑而沉悶的山洞了)以打npc取得經驗值可個人也可以組隊形式進行,而所得的經驗值由玩家自行分配(絕學絕內,特技也可),當然高階的武功所需的經驗值較多,而低階的經驗值所需較少,這樣可解決要掛機自練的問題,在打npc時高階及低階武功的攻擊力是一樣扣血量也是一樣,這樣也可以使新手和老手一同打npc增加互動性及樂趣(funny),當然在做任務的npc不計在內,而武功級數及裝備只會在pk戰或壇戰上有所分別,當然有人會問這樣豈不是又外掛橫行?這個問題是網龍和gm的問題豈能加在玩家身上??而在裝備方面要待武功等級到某一級數製作裝備的級數方能升級,而升級的經驗值也是從打npc所得,這樣玩家可選擇你要把所得的經驗值投放在技能方面抑或在武功方面任君選擇,而製作裝備所需的物品是從打npc隨機所得而不是掛掛掛得回來......現在好像說來已為時已晚,因大家的技能acc已有三幾隻,級數相信也不低了,要大家又再重練,實在有點兒那過....以上只是小弟玩了兩年多金庸的後感,當中網龍如能取其一二,相信多少能改善現在狀況,如有說錯地方請勿見怪!!

十週年勳章(賀詞)

Originally posted by steven883 at 2004-3-1 07:31 PM:

可否參考別的遊戲之玩法用野外遇敵像惡人島般設立打點場(不要在漆黑而沉悶的山洞了)以打npc取得經驗值可個人也可以組隊形式進行,而所得的經驗值由玩家自行分配(絕學絕內,特技也可),當然高階的武功所需的經驗值較 ...

本人誠意介紹你玩一隻遊戲

金庸群俠傳online 1.5
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 04:06 PM , Processed in 0.031940 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存