2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 群俠論壇 解迷任務&生活技能 <<金庸再未來去向和建議討論區>>2000fun會員獨享 ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: rickyyau
go

<<金庸再未來去向和建議討論區>>2000fun會員獨享 [複製鏈接]

Originally posted by p2k at 2004-3-2 18:11:
本人對於打點,自練,砌磋 有一個新諗法
如果你地覺得唔好唔好少我

打點---可能大家都覺得已經好悶,因為都打左2年
             仲有可能大家覺得 打點=外掛 既問題
             多d開放一些任務做完之後有大 ...

幾好幾好,唔錯唔錯~

十週年勳章(賀詞)

Originally posted by p2k at 2004-3-2 06:11 PM:
本人對於打點,自練,砌磋 有一個新諗法
如果你地覺得唔好唔好少我

打點---可能大家都覺得已經好悶,因為都打左2年
             仲有可能大家覺得 打點=外掛 既問題
             多d開放一些任務做完之後有大 ...

真是有諗頭
這才是好建議

針對自練問題本人仲有一個建議

增設 自練區
而這個自練區是以玩小遊戲為主

簡單來說用學點玩遊戲,成功了之後加熟練度
遊戲可以分開: 絕學,外功,內功,輕功,特功,基本功
開放多個不同小遊戲與分難易度(1~5級)

例子1:
本有想自練外功,用的是 太極拳
針對拳擊類外功遊戲 :捉雀仔
所需要學點 : 10~1000 (假設) 自己想用幾多就幾多
遊戲難易度:1級(即熟練度x1)
遊戲時間: 60秒

假設本人悟性為 60 (自練值=15) ,上線時間5000小時 (每一次+5)
平均60秒 用30學點 可自修太極拳熟練度 = (15x3+5) x 10 = 500

如果本人玩捉雀仔game
用100學點玩
成功了 (100x15) x 1 = 1500

失敗了 會無左100點學點,同時扣內力,甚至走火入魔

alt+f4 = 失敗

例子2:
本人玩自練內功遊戲:修練 九陽神功
遊戲:砌圖
所需要學點:10~1000
難易度:3級
時間:600秒

本人用300學點,同樣60悟

普通自練 (15x3+5) x 60 = 3000 熟練

遊戲成功了 300 x 15 x 3 = 13500熟練

我想你地也會明點計嗎?

其實最難就係set 玩遊戲 最多可以用幾多學點 ,
因為1000學點以上 既數如果成功了得到既熟練度已經好多
我怕太多熟練度時又會比人話
不過失敗了同時亦會失去較多學點與時間

如果真的可以這樣就唔洗 自練咁悶
同時增加緊張性失敗會失去學點,時間

希望可以開放20樣or30樣以上既小遊戲比我們自練

[ Last edited by p2k on 2004-3-2 at 09:12 PM ]

Originally posted by p2k at 2004-3-2 07:29 PM:

增設 自練區

開放多個不同小遊戲與分難易度(1~5 ...

咁味好多人日日夜夜對住電腦係咁玩小遊戲一.一

Originally posted by p2k at 2004-3-2 07:29 PM:

增設 自練區

開放多個不同小遊戲與分難易度(1~5 ...

你講既呢個方法彌補自修的煩悶是很好的~~ 起碼得閒可以玩玩, 唔得閒咪由佢係客棧修law~~

睇到前幾版封書, 加埋樓主收到個電話, 覺得網龍有D想大革新既感覺. 之前好似未見過有咁野大量出新武功. 而且好似積極左少少...

不過有一點意見想講下~~
我個人認為內功, 輕功, 暗器, 火槍, 弓箭(唔知會唔會開呢?) 其實可以有更大的發展空間.
例如: 增加修煉內功既方式. 就好似華山掌門岳不群同令狐沖咁講: 華山心法係可以o係訓覺既時候練既....
又或者可以好似奇遇特殊獎勵既方式. (學左西毒杖法而又解完西毒杖法可以有熟練度額外加成等...)

暗器可以射遠D, 快D. 因為暗器唔同武功. 暗器係一種快速, (隱密)的武功. 而家暗器既範圍就好似絕學咁遠, 咁要黎做咩? (暗器應該可以更遠... 唔通飛暗器都無自己雙手伸開出招咁長?)

輕功. 無乜特別, 功能只有幾個. 閃躲, 跳崖, 戰鬥跳躍. 但各種輕功都顯唔出有咩特別之處... (睇到樓主封信, 見到有招古墓派絕學輕功... 我唔知小龍女, 楊過, 李莫愁除左天羅地網勢同迎風拂柳步之外仲有學D咩輕功... 仲有, 玉女心經唔係已經出左啦咩? 點解仲話將會出?)

最後有個問題想問一問:
我記得樓主講過, 網龍的工作人員並沒有預期玩家會在200級絕學之後再依從已有的方式, 定律自修. 並說絕學200級是威力最大的. 那麼, 為甚麼在已學有A絕學的清況下, 解完A絕學的奇遇任務之後, 會有一個熟練度額外增加的獎勵? 這不是鼓勵玩家自修/修煉絕學的行為嗎?

講幾多打點同任務既另類方法都冇用啦...你解決左外掛先啦 -.-

十週年勳章(賀詞)

外掛是玩家個人問題
根本不是網龍見有問題不去解決,而是玩家自己去尋求偷雞辦法
點防 ? 點解決 ?

程式易防而人心難防矣

時光飛逝
轉眼已經是接近3年的遊戲了
在這3年來
經過無數次的更新
不知不覺間
有大量的問題生出來

1)九九丸:”人手”打點的,一定會用到,以前內力最大值不高,一顆九九加100內力,還沒有問題;但現在,高的過1000,少的也700,一次爆點,隨時要昏迷2、3次的;希望可改為加百份比,例如20%

2)修練內力問題:問題大致同上,內力很多人破1000了,但修練內力,只有56一次,要修到1000,就要18次,相等於90秒,是否有必要改呢?

3)休息費用問題:隨著精氣神日漸增加,休息的費用也暴升,希望可正視這問題,因為金庸幣得來不易的。

其實還有很多的
一時想不到

我已在網龍論壇建議過很多東西
但也沒有接納
不知道是版主問題
還是我的建議有問題吧...

想起時再寫...

[ Last edited by Gokou on 2004-3-3 at 08:38 AM ]

Originally posted by Gokou at 2004-3-3 07:45 AM:
時光飛逝
轉眼已經是接近3年的遊戲了
在這3年來
經過無數次的更新
不知不覺間
有大量的問題生出來

1)九九丸:”人手”打點的,一定會用到,以前內力最大值不高,一顆九九加100內力,還沒有問題;但現 ...

非常同意,還有武器店和裝備店的東西,除了可加屬性的eq外,其他的連新手也會嫌棄,是否要改一改呢?
samele 該用戶已被刪除

Originally posted by samele at 2004-3-3 10:04 AM:
有冇得取消上線時間多一千就多一熟練??
披如我新玩冇耐得 5千上線, 而佢就萬5,
佢每自線一下佢就多我 10熟練,
而大家亦係一日24小線上線, d 上線時間冇得追,
時間長了, 舊玩家的武功會遠遠(包)離新玩家的武 ...

觀點問題
反觀如果冇左呢個設定又有老手話新手好打過佢點點點點
呢個設定係網虫平衡新手與老手間既距離設定
保障返老手既權益

得罪D講句比你玩1個月就追到玩左2年幾既A/C既LV好味?

睇左咁多人發表....總結本人最同意 Gokou 的說法.

rickyyau
我想問下 星宿 日後會有咩變化?
星宿既毒 到現在以經再冇人會用,用黎打名門 就會用既-.-"
飛星術 開左=冇開.....一d威力都沒有!
化功大法 係特技中又有什麼幫助呢?
養鬼仔 我又想問開黎做咩呢? 養得咁辛苦 一野就比人秒左......
星宿既毒品毒 係唔係再冇用呢? 咁我地之前 辛苦儲番黎既毒草 係唔係變成垃圾呢?
還有 許多毒草 毒物 遲遲未開,要等到幾時呢?
↑仲未答我d問題喎

rickyyau,我是学黯然销魂掌的,你说我应该修九阴还是九阳神功好呢?

Originally posted by 浪無邪 at 2004-3-3 03:24 PM:
rickyyau,我是学黯然销魂掌的,你说我应该修九阴还是九阳神功好呢?

現在全部絕學同全部內功的配合係冇規劃的
不過我like九阴多d

書三SaSa
我答覆左你
你自己看看啦^^

rickyyau, 請問自宮會影響那幾樣心法和絕學呢? 同埋可否更新官網講自宮那頁, outdate得好利害-_-"

其實呢,我想加重內功既作用(例如9陽可以加少少血,精,神.不過唔好太多)
同埋打點方法改改,可以開d新地方打一些唔會一招就秒既npc同埋唔會比npc只係打2,3血,我覺得咁既打點方式不會太沉悶,當然學點要多少少啦^^

我覺得金庸應該增加d打寶功能,好似108,異次元,海底龍宮o個d咁,記得以前個個去打女強盜為左拎把碧水劍已經開心到飛起,而唔一定需要練技能獲得(當然打寶既係要講運氣啦,唔係d人練技能練得咁辛苦又會嘈),仲有既係雖然金庸唔係一隻玩裝備既game,但係一隻無打寶功能既game係一樣好悶既事(我講既寶唔係d用黎合eq既料=.="而係一d有用既eq,雖然而家打108o個d都有蛇蚊eq打,但係大家覺唔覺得無咩實際呢~o~),所以我覺得加強打寶功能會增加唔小樂趣,最好係打寶o個時都可以升埋武功同學點就唔會咁悶啦!!!!     p.s講得唔好唔好x!@#!@#$我c.c

Originally posted by 《冷血》 at 2004-3-3 10:03 PM:
我覺得金庸應該增加d打寶功能,好似108,異次元,海底龍宮o個d咁,記得以前個個去打女強盜為左拎把碧水劍已經開心到飛起,而唔一定需要練技能獲得(當然打寶既係要講運氣啦,唔係d人練技能練得咁辛苦又會嘈),仲有既係雖然 ...

血哥講得幾好~其他唔一定要技能做eq出來~去打寶都有機會得到強勁的eq~
有好多game果d強eq都唔係自己做出來嫁啦~給大家多個途徑去拎倒eq都係一件好事
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-29 08:02 PM , Processed in 0.033662 second(s), 10 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存